Skip to main content
Spoorwerkzaamheden

"Nieuwe afspraken met ProRail nodig"

Maak nieuwe afspraken met ProRail over onder meer het beperken van hinder voor reizigers. Dat schrijft Rover samen met de andere consumentenorganisaties in een reactie op het nieuwe contract dat binnenkort met ProRail zal worden getekend.

In 2025 gaat een nieuw contract in tussen ProRail en het Rijk. Als het aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ligt, komt daar niets nieuws in te staan. De huidige afspraken zouden met 4 jaar worden verlengd. Een gemiste kans, vindt Rover. Want de wereld van het spoor staat niet stil en dus zouden de afspraken daaromheen ook niet stil moeten staan. Rover adviseert daarom om nieuwe afspraken te maken over onder meer overlast van spoorwerkzaamheden, de rol van ProRail bij reisinformatie en transparantie over de prestaties.

Reizigers krijgen de komende jaren vooral te maken met ProRail op het gebied van werkzaamheden aan het spoor: dit worden er steeds meer en de overlast wordt steeds groter. Zeker nu ProRail heeft besloten om vaker overdag werkzaamheden uit te voeren. Rover pleit ervoor de vinger aan de pols te houden door in het nieuwe contract afspraken te maken over het zo beperkt mogelijk houden van hinder voor reizigers. Mogelijkheden ziet Rover onder meer in een betere planning, tijdig informeren van reizigers en toepassing van nieuwe, innovatieve technieken.

Het toenemende gewicht van treinen maar ook aangescherpte veiligheidsregels en klimaatverandering zorgen dat ProRail voor grote uitdagingen komt te staan. De reiziger heeft hier last van omdat er op meerdere plekken inmiddels snelheidsbeperkingen zijn opgelegd waardoor er vertragingen ontstaan. Rover wil dat ook hier afspraken over worden gemaakt. Zo zou ProRail meer aan de slag moeten met klimaatadaptatie en bodemstabiliteit.

Lees hier het complete advies over het contract met ProRail.

 

Banner nieuwsbrief inschrijven 1

Politiek en lobby