Skip to main content
Lege bushalte

“Geplande bezuinigingen maken OV onbetaalbaar”

Het openbaar vervoer dreigt in 2025 nog minder betaalbaar te worden en vele ritten staan op de tocht. Hiervoor waarschuwt Rover in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Door bezuinigingen dreigen forse prijsverhogingen en uitdunning van het OV-aanbod.

Het nieuwe kabinet wil flink bezuinigen op de subsidies voor het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Maar niet alleen hier zullen reizigers daardoor te maken krijgen met hogere prijskaartjes en minder aanbod: door gelijktijdige bezuinigingen op subsidies voor de studenten OV-kaart, dreigen in heel het land hogere tarieven en minder ritten. Naast dit alles komt nog de forse prijsverhoging van NS.

“We horen van steeds meer reizigers dat de betaalbaarheid van het openbaar vervoer een probleem is geworden en er bepaalde reizen niet meer gemaakt kunnen worden, maar door bezuiniging op bezuiniging te stapelen wordt dit volgend jaar nog een veel groter probleem”, voorspelt Rover-directeur Freek Bos. “We vragen kabinet daarom om een prioriteit te maken van de betaalbaarheid van het OV en een kaalslag te voorkomen.”

Hoewel het kabinet dus flink wil bezuinigen op een deel van het openbaar vervoer, komt er mogelijk wel éénmalige steun voor NS. Daarmee blijft er echter nog steeds een forse prijsverhoging van zo’n 6% bij NS staan voor 2025, met het wegvallen van de steun in 2026 zullen de prijzen dan bovendien alsnog hard oplopen. Rover vraagt daarom ook om een structurele oplossing voor NS. “Forse prijsstijgingen bij NS werken door in het hele OV wanneer er minder mensen de trein kiezen, immers zullen er straks ook minder reizigers de bus pakken naar het station of hun reis met een andere vervoerder vervolgen”, waarschuwt Rover in de brief aan de Tweede Kamer.


Banner nieuwsbrief inschrijven 7

Politiek en lobby