Skip to main content
NS-trein met klok

Openbaar vervoer staat 3 minuten stil als protest tegen geweld

Het openbaar vervoer houdt ons land in beweging. Maar zaterdagavond om 22:30 uur staat het hele openbaar vervoer even stil. Rover steunt de protestactie want maatregelen tegen het toenemende geweld zijn hard nodig.

Met de protestactie wil het openbaar vervoer een signaal afgeven: tot hier en niet verder. Directe aanleiding is de mishandeling van een conducteur en machinist door een groep jongens het afgelopen weekend. Het incident staat niet op zich: in het hele OV krijgen medewerkers te maken met scheldpartijen, bedreigingen en geweldsincidenten. Nadat NS de protestactie aankondigde, sloten de andere OV-partijen zich er dan ook snel bij aan. Voor de reiziger betekent dit dat het hele openbaar vervoer zaterdagavond 3 minuten stilstaat. Aansluitingen blijven naar verwachting wel in stand.

De protestactie is een signaal aan hulpdiensten en de overheid om in actie te komen. Zo vraagt NS om betere toegang tot landelijke systemen voor identiteitscontrole en tot bepaalde informatie in politiesystemen. Nu moet telkens op de politie worden gewacht, in die tijd kan de situatie escaleren. Ook vraagt de OV-sector om maatregelen tegen landelijke problemen met onder meer verwarde personen. Rover pleit al vele jaren voor terugkeer van de spoorwegpolitie.

Rover vindt het goed dat het openbaar vervoer met deze protestactie een belangrijk signaal afgeeft. “We veroordelen elk geweld tegen medewerkers in het OV”, stelt Rover-directeur Freek Bos. “Reizigers voelen zich nog steeds veilig in het openbaar vervoer, het is heel triest dat de realiteit voor OV-medewerkers heel anders is. Het tij moet nu echt worden gekeerd. Het openbaar vervoer moet een veilige plek zijn voor zowel reizigers als medewerkers.”

Overig