Skip to main content

Buitenproportionele stakingen streekvervoer

Hoewel Rover begrip heeft van het doel van de vakbonden, vindt Rover de aangekondigde staking voor komende woensdag in het streekvervoer buitenproportioneel. Rover wil dat betrokken partijen een actievere rol gaan spelen in het oplossen van het conflict.

Rover werd vorige week verrast door de aankondiging van de bonden dat zij vanaf maandag voor onbepaalde tijd (FNV) respectievelijk 72 uur (CNV) wilden gaan staken. Inmiddels is deze staking opgeschoven naar woensdag, waarbij er 72 uur geen streekbussen zullen rijden. Dit geldt ook voor bepaalde regionale treindiensten. Door de meerdaagse stakingen worden buitengewoon veel reizigers gedupeerd. Er zijn dan ook al veel klachten binnengekomen over de stakingen, onder meer van studenten die in de knel komen met tentamens.

De bonden willen onder meer dat er meer ruimte in de dienstregeling wordt ingebouwd voor pauzes voor buschauffeurs, zodat zij tijd hebben voor een toiletbezoek. Rover herkent de nadelen van een krappe dienstregeling. Ook voor reizigers is voldoende rusttijd aan het eindpunt van belang. Op dit moment leidt verkeershinder al snel tot vertraging, ook op de volgende rit, omdat er weinig ruimte zit in dienstregelingen om dit op te vangen. Rover vindt dat overheden meer zouden kunnen en moeten doen om de doorstroming van het openbaar vervoer te verbeteren, bijvoorbeeld door vrije banen op filegevoelige trajecten en meer prioriteit bij verkeerslichten.

Rover wil dat alle betrokken partijen zich maximaal inzetten om een einde te brengen aan het conflict. Daarmee doelt Rover ook op de diverse overheden die verantwoordelijk zijn voor het verlenen van de concessies waarbinnen het streekvervoer rijdt.  Maar ook gemeenten die bijvoorbeeld busbanen kunnen aanleggen om de bus buiten de file te houden. Deze partijen lijken zich tot nu toe in stilzwijgen te hullen.

Compensatie
Vanaf de tweede stakingsdag kan de reiziger vooruit betaalde reissommen, zoals abonnementen en etickets, bij de vervoerder terugvragen. Volgens de Algemene Voorwaarden gaat het om het geval van een "algehele staking van langer dan een dag". Deze regel kan op meerdere manieren worden uitgelegd. Rover adviseert alle stakingsdagen in één keer bij een vervoersbedrijf te claimen, immers gaat het om één grote meerdaagse staking in dit conflict waarvan niet alle stakingsdagen opeenvolgend hebben plaatsgevonden.  

Reisinformatie
Binnen het OV zijn verschillende CAO’s van toepassing, daarom zullen er ook bussen en treinen zijn die woensdag, donderdag en vrijdag wél rijden. Rover adviseert om de actuele reisinformatie in de gaten te houden. Niet alle buschauffeurs staken, de vervoerders proberen dan een deel van de dienstregeling toch te rijden.

Welke bussen en treinen rijden wel:

Landelijk: NS
Amsterdam: GVB,
Den Haag: HTM,
Rotterdam: Metro, Tram en Metrovervangend busvervoer. Beperkt lijnbusvervoer.

Let op! Alleen deze gemeentelijke vervoerbedrijven rijden, de bussen van bijvoorbeeld Connexxion in deze steden zullen wel getroffen worden door de stakingen.

Regionaal:
Bus en trein Arriva Achterhoek
Bus Rivierenland (m.u.v. rond Tiel)
Trein: Arnhem-Tiel
Trein: Blauwnet
Trein: Vechtdallijnen
Trein: Syntus/Keolis
Trein: Arriva Groningen
Trein: Arriva Fryslan
Trein: MerwedeLingeLijn Dordrecht-Geldermalsen
Waterbus rondom Rotterdam

Onzeker: Trein Valleilijn Connexion
Onzeker: Trein Breng/Connexcion

Wisselvallend: Trein Arriva Limburg

Op basis van de eerdere stakingsdagen: In Connexxion Amstelland Meerlanden (RNet lijnen Haarlem-Schiphol-Amsterdam) verwachten wij dat veel bussen wel zullen rijden. Dat geldt ook voor de Keolis Allgo lijnen M1 en M2 in Almere. Wij kunnen echter niet garanderen dat deze lijnen gaan rijden.

 

Staking