Skip to main content
Heel Holland Reist

Rover in actie voor een voordelig ‘NL Ticket’

Voor een paar tientjes per maand met al het openbaar vervoer? Wat in Duitsland kan, moet in Nederland ook kunnen. Reizigersvereniging Rover pleit daarom voor een “klimaatticket” naar Duits voorbeeld en lanceert de campagne Heel Holland Reist.

In Duitsland weten veel reizigers hun weg te vinden naar het openbaar vervoer sinds daar gereisd kan worden met het Deutschlandticket: een kaart voor alle bussen, trams, metro’s en regionale treinen voor maar €49 per maand. In Nederland wordt er intussen vooral geklaagd over de lagere reizigersaantallen sinds de coronacrisis. Daarbij worden de OV-kaartjes steeds duurder waardoor er alleen maar meer reizigers dreigen af te haken. Een vicieuze cirkel die Rover graag wil doorbreken.

Uit een peiling die Rover onder ruim 4000 reizigers deed, blijkt dat 36,7% de betaalbaarheid van het openbaar vervoer een probleem vindt. “Tijd om het over een andere boeg te gooien”, zegt Rover-directeur Freek Bos. “Massa is kassa. Je kunt dus beter heel veel reizigers in de bus en trein hebben die een goedkoop kaartje hebben gekocht, dan heel weinig reizigers die een duur kaartje moesten kopen”.

Rover gaat zich er bij de politiek sterk voor maken dat er budget wordt vrijgemaakt voor een scherp geprijsd NL Ticket. Een dergelijk aantrekkelijk ticket kan zorgen voor meer reizigers in het OV en dus meer inkomsten voor verboersbedrijven, een betere sociale veiligheid in bus en trein maar bovenal minder files op de wegen, stelt Rover. “Hoog tijd dat de OV-sector aan een andere knop gaat draaien dan die eeuwige prijsverhogingen. De kost gaat voor de baat uit”, concludeert Freek Bos.

Rover roept reizigers op de actie te steunen via de actiewebsite www.heelhollandreist.nl.


Banner nu lid worden 5

Tarieven