Skip to main content
Overhandiging State of Youth

“Openbaar vervoer voor veel jongeren te duur”

Jongeren vinden het OV vaak te duur en voelen zich niet gehoord. Onder meer dit blijkt uit een onderzoek van het digitale jeugdpanel State of Youth NL, dat Rover dinsdag in ontvangst heeft genomen.

State of Youth2Overhandiging onderzoek State of Youth. Met op de foto vlnr onderaan: Dzifa, Anouk (26) en Hannah (21). Vlnr bovenaan: Gerhard (14), Rover-directeur Freek Bos, KidsRights-oprichter Marc Dullaert, Nationale Jeugdraad-voorzitter Lotte Prins en Salma (16). Uit het onderzoek ‘Iedereen Ingecheckt’ van het panel over mobiliteit en OV van State of Youth NL blijkt dat meer dan de helft (54%) van de jongeren (12 tot en met 29 jaar) die gebruik maakt van het OV, het OV te duur vindt. Het gevolg is dat jongeren minder vaak een stad/culturele plek bezoeken, alleen op specifieke tijden reizen omdat ze dan korting krijgen, minder vaak familie en vrienden kunnen bezoeken of niet de school / stageplek / werkplek kunnen kiezen die ze zouden willen. Ook klagen jongeren over te weinig OV-aanbod in bijvoorbeeld de nacht. 

Rover-directeur Freek Bos heeft het onderzoeksresultaat door de initiatiefnemers achter State of Youth NL in ontvangst genomen. “Rover is de stem van de reiziger. Wij luisteren graag naar wat de reiziger te zeggen heeft en ook jongeren kunnen bij ons terecht”, stelt Freek Bos. “Het signaal dat het OV te duur is herkennen wij van reizigers van alle leeftijden. Mede hierdoor zijn wij gestart met de actie Heel Holland Reist waarmee we ons inzetten voor een voordelig NL Ticket voor iedereen.”

Ook de klachten over nachtvervoer herkent Rover. “Dit staat bij ons hoog op de agenda. Zo hebben wij de campagne Thuiskomen met het OV gevoerd en zetten wij ons in voor de komst van een nachttrein naar Almere. Maar ook in andere plaatsen zien wij kansen voor meer openbaar vervoer tijdens uitgaansavonden.” Rover gaat de resultaten van de steekproef bestuderen.

Banner Reizigerspanel aanmelden 4

Tarieven