Skip to main content
RET-tram

Rover verbaasd over scootmobielverbod RET

Update: RET heeft inmiddels aangegeven een fout gemaakt te hebben. Scootmobielen blijven gewoon welkom.

Rover is verbaasd over het voornemen van de RET om scootmobielen niet langer in de Rotterdamse trams te gedogen. Hierdoor wordt het een groep mensen flink moeilijker gemaakt om aan de samenleving deel te nemen.

De afgelopen jaren werden scootmobielen in de trams 'gedoogd'. De gebruikers hebben daardoor de mogelijkheid om deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Maar nu zijn deze hulpmiddelen niet langer welkom. Ze zijn te groot en hinderen andere passagiers, zegt vervoerder RET. Alleen een klein, opvouwbaar exemplaar mag nog mee.

Rover is verbaasd. “Zolang een scootmobiel aan de maximale maten voldoet, levert deze geen overlast op voor de overige reizigers of voor de veiligheid in de tram”, zegt Aldo Markus, toegankelijkheidsexpert van Rover. “Een verbod deze hulpmiddelen in de tram mee te nemen zou deze groep enorm in hun bewegingsvrijheid beperken”.

Rover wijst erop dat de gebruikers van een scootmobiel door het verbod zijn aangewezen op WMO-vervoer als enige alternatief.  Dit beperkt deze reizigers in hun (spontane) reismogelijkheden, bovendien is dit vervoer voor de samenleving veel duurder. Rover vindt het scootmobielverbod van RET niet in overeenstemming met het streven naar een inclusieve maatschappij.

Toegankelijkheid