Skip to main content

Piek in meldpunt volle treinen door werkzaamheden Leiden

De maand april stond voor veel reizigers in de Randstad in het teken van de grootschalige gevolgen van spoorwerkzaamheden rondom Leiden. Het meldpunt volle treinen van Rover liet dan ook een flinke piek zien in het aantal klachten.

In april ontving Rover 1444 meldingen over overvolle treinen: een flinke stijging ten opzichte van april vorig jaar (883 meldingen). Naast enkele drukke trajecten in het noorden van het land, worden vooral trajecten rondom Leiden en Den Haag gemeld. Boosdoener is duidelijk de werkzaamheden die tot en met 14 april rond Leiden plaatsvonden. Door het grootschalig schrappen en inkorten van treinen door NS was de overlast merkbaar voor reizigers van Haarlem en Amsterdam tot Den Haag, Almere en Lelystad.

Eind maart uitte Rover al kritiek op NS omdat er veel meer treinen dan nodig geschrapt leken te worden, waardoor een groot deel van de Randstad hinder ondervond door de werkzaamheden. De overgebleven treinen waren vaak korter dan normaal. Een oproep van Rover om dubbeldekkers in te zetten voor meer ruimte, kreeg geen gehoor. Veel reizigers melden dat zij extra vertraging opdeden omdat zij in de volle trein niet konden instappen.

Rover heeft NS gevraagd met een vorm van compensatie te komen voor gedupeerde reizigers en om coulant om te gaan met geld terug bij vertraging-aanvragen. Zo heeft Rover meerdere klachten gehad van reizigers die vanwege zwangerschap of een lichamelijke beperking de overvolle trein voorbij moesten laten gaan, maar officieel geen vertraging hadden omdat de trein wel had gereden. Ook kwamen er veel klachten van reizigers die betaalden voor een 1e klas kaartje of abonnement maar daar geen plaats konden nemen.

Volle treinen naar het Noorden
Opvallend aanwezig in het meldpunt zijn de trajecten Zwolle - Leeuwarden en Zwolle - Groningen. Hoewel NS dit in een interview met RTV Noord ook verklaart door de werkzaamheden bij Leiden, staan de trajecten in het Noorden al enkele maanden hoog in de top 10 van ons meldpunt. Reizigers klagen vooral over het afkoppelen van treinstellen in Zwolle, waarna de trein met één treinstel verder rijdt. Deze krappe planning blijkt niet zelden tot overlast te leiden. Meer hierover in dagblad De Stentor

De top 10 van meest genoemde volle trajecten in de maand april:

  1. Intercity Leiden – Schiphol - Almere
  2. Intercity Zwolle – Leeuwarden
  3. Intercity Almere - Schiphol – Leiden
  4. Intercity Den Haag - Leiden – Schiphol
  5. Intercity Zwolle – Groningen
  6. Sprinter Den Haag - Haarlem – Amsterdam
  7. Intercity Den Haag – Gouda – Utrecht
  8. Sprinter Almere – Weesp
  9. Sprinter (Hoorn -) Haarlem – Amsterdam
  10. Intercity Schiphol – Leiden – Den Haag

 

Werkzaamheden, Drukte in het OV, Holland-Rijnland