Busstationstoilet op Heinenoord in gebruik
Rover zet zich in voor toiletten in treinen en op stations. Maar we vragen die voorziening ook op plekken waar helemaal geen trein komt en denken daarbij allereerst aan busstations voor doorgaande reizigers. Voor veel reizigers is het nodig op een langere reis een sanitaire stop in te lassen. Op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden worden grote afstanden met de bus afgelegd. "Eigenlijk zou je ongeveer elk half uur langs zo'n voorziening moeten komen," zegt Aldo Markus van Rover, "ook automobilisten kunnen hun reis zo nodig onderbreken, bijvoorbeeld bij tankstations".
In Zuid-Holland heeft de provincie de boodschap begrepen en de daad bij het woord gevoegd. Sinds december is op busstation Heinenoord een toilet voor het publiek geopend, los van het reeds bestaande toilet voor buschauffeurs. Betalen kan met muntgeld of met de mobiele telefoon.
Na een maand is het gebruik nog niet hoog. Markus heeft daarvoor wel een verklaring: "Het is nog niet bekend. En de bussen sluiten op knooppunten meestal goed op elkaar aan. Door een toiletbezoek loop je dan kans de aansluiting te missen. Geen probleem bij een kwartierdienst, maar bij uurdiensten wordt het best vervelend."
Toch vindt hij toiletten noodzakelijk: "Juist op het platteland krijgen we er steeds meer mee te maken dat mensen op de fiets naar een busknooppunt moeten komen of er met de auto naartoe worden gebracht. Die groep reizigers kan wat meer tijd overhouden voordat de bus komt. En natuurlijk is het ook een uitkomst voor passerende fietsers of wandelaars." Het liefst ziet hij de toiletten gecombineerd met andere activiteiten op een knooppunt, zoals een snackbar of winkeltje. "Dan is er toezicht."
In de tijd van de postkoets was het gebruikelijk dat bij een herberg uitgebreid werd gepauzeerd, ook al om iets te eten. "Die tijd is voorbij. Met de tegenwoordige snelheden en kleine afstanden in Nederland is dat niet meer nodig. Maar de sanitaire stop zijn we bij busreizen, en eigenlijk ook bij kortere treinreizen, uit het oog verloren. Goed, dat Zuid-Holland er iets aan doet."