Skip to main content

Rotterdam ontvangt eerste prijs gastvrij station

Station Rotterdam kreeg op 15 jRdam4uni de eerste prijs uitgereikt voor het meest gastvrije station in de categorie grote stations. Rover-voorzitter Arriën Kruyt overhandigde een bord aan Pex Langenberg, wethouder van Rotterdam. Het bord zal in het station een plekje krijgen.

Rotterdam CS werd door Rover-leden in de stationsenquête verkozen tot meest gastvrije grote station. Het station wordt geroemd om zijn ruimte, licht, vele winkels en mogelijkheid om prettig te vertoeven. Wethouder Langenberg is terecht trots op “zijn” station. Bij het in ontvangst nemen van de prijs sprak hij zijn waardering uit voor onder meer de zonnepanelen en het behoud van de originele letters “Centraal Station” op de voorgevel, uniek voor Rotterdam CS. Een kleine schaduw noemde hij tekort aan fietsenstallingsplekken . Aanwezig bij de prijsuitreiking waren Peter de Jong van NS Stations en Cees de Vries, directeur ProRail regio Randstad Zuid. Zij zullen zorgen dat het Rover-bord een mooi plekje krijgt op het station.  

Nog meer stations in de prijzen

Verschillende Rover-afdelingen gaan komende tijd op pad om de stations die een tweede en derde plaats verdienden, van een certificaat te voorzien. Station Ede-Wageningen, die een derde plaats bemachtigde in de categorie middelgote stations, was als eerste aan de beurt. Tineke Plooij overhandigde namens Rover de oorkonde aan de veelvuldig geroemde positieve factor van het station: de eigenaar van de restauratie op perron ¾. “Hij was er erg blij mee. De eigenaar zal de oorkonde waarschijnlijk voor het raam hangen.”

Rdam1Op 3 juni overhandigde Han van Spanje namens Rover-Haarlem aan een andere veelgeprezen restauratie: het café dat station Overveen een tweede plaats bezorgde in de categorie kleine stations. “Het station is leuk gelegen en gezellig ingericht. De sociale veiligheid is hier maximaal omdat de restauratie iedere dag is geopend van 09.00 tot 24.00 uur. Terwijl de trein de bocht neemt tussen de loofbomen kan men hier terecht voor een ontbijtje, koffie, lunch of diner. Op het terras op het perron en in de ruimte in het stationnetje is het goed toeven”, staat in een lokaal huis-aan-huisblad te lezen. “Veel Bloemendalers, maar ook toeristen, hebben het gastvrije station al ontdekt. Het is een verdiende en 'eervolle vermelding'.”

Delft en Valkenburg

Station Delft, winnaar in de categorie middelgrote stations, krijgt op 8 juli het bord door Rover uitgereikt. Burgemeester Bas Verkerk zal deze in ontvangst nemen. Voor winnend klein station Valkenburg wordt nog een datum geprikt. Daarnaast zullen nog meerdere kleinere stations een certificaat ontvangen, op station Ommen is deze uitreiking op 24 juni.

Overveen

Foto boven: Arriën Kruyt overhandigt de eerste prijs aan wethouder Langenberg op Rotterdam CS
Foto midden: Cees de Vries (ProRail) en Peter de Jong (NS Stations) nemen het (ook door hen verdiende) bord mee voor verdere zorg
Foto onder: trotse eigenaar Louis Klein en personeel van Overveen "KLEIN CENTRAAL" tonen de oorkonde.