Skip to main content

Stations Valkenburg en Delft in de prijzen

Na station Rotterdam CS, dat de prijs voor meest gastvrije grote station in ontvangst nam, heeft Rover de prijzen voor meest gastvrije middelgrote en kleine station uitgereikt aan stations Delft en Valkenburg.

Valkenburg met onderschriftValkenburg

In Valkenburg overhandigde de voorzitter van de Rover-afdeling Limburg op maandag de prijs aan Martin Eurlings, burgemeester van Valkenburg en aan Inez Tummers van hotel Tummers en de horecavoorziening op het station. Hiernaast waren ook Veolia, NS Stations, de media en een aantal Rover-leden aanwezig.

In de toespraken werd aangegeven dat Veolia vanaf 2006 met de hoogste punctualiteit van het land op de Heuvellandlijn rijdt. Het aantal treinen dat in Valkenburg stopt is toen van twee in elke richting verhoogd naar vier. Dit heeft het aantal toeristen dat met de trein naar Valkenburg reist aanzienlijk verhoogd. Hiernaast werd er door Veolia en NS stations met hotel Tummers goed samengewerkt om van station Valkenburg een gewaardeerd station voor de reizigers te maken.

De ZLSM heeft Valkenburg aan de Geul echter vanaf dit toeristische hoogseizoen tijdelijk niet meer in de dienstverlening van de stoomtrein opgenomen. Dit leverde tijdens de bijeenkomst een geanimeerde discussie op.  Het probleem is het tekort aan machinisten. De vrijwillige stoomtreinmachinisten moeten aan alle opleidingseisen van ProRail voldoen en dit is een kostbare zaak voor een vrijwilligersorganisatie.

De toekomst brengt veel goeds voor station Valkenburg: vanaf het voorjaar van 2018 kan er zonder overstappen van en naar Aken worden gereisd. Arriva, de nieuwe regionale vervoerder vanaf december, is ook bezig om met de NMBS afspraken te maken over het doorrijden naar Luik Guillemins zodat er dan tevens zonder overstappen van en naar Luik gereisd kan worden. Voor het toerisme in Valkenburg is dit belangrijk.

Na de toespraken werd het bord met de vermelding van de 1e prijs onthuld.

Delft

delft knipselOp vrijdag 8 juli werd de prijs voor meest gastvrije station uitgereikt op station Delft. Burgemeester Bas Verkerk nam de prijs in ontvangst. Het station wordt door Rover-leden geprezen om de geslaagde renovatie waarna het station veel licht, ruimte en gezelligheid kent. Reizigers zijn vooral positief over de overzichtelijkheid, de makkelijke toegang tot de stad en de fietsenstalling, en de aanwezigheid van horeca en winkels.

Toch heeft Rover-afdeling Delft ook een wensenlijstje voor het station. Zo ziet de afdeling graag een klok in de hal, een elektronisch informatiebord waar ook de vertrektijden van de bussen op staan (nu is dat alleen de tram) en een gecombineerd informatie- en verkooploket van NS, HTM, Veolia en RET.

Ook hoopt de Rover-afdeling dat er haast wordt gemaakt met nieuwe deuren: dit voorjaar al zou er een alternatief komen voor de weggehaalde de draaideuren van het nieuw ontworpen station (deze deuren konden opeens heel snel gaan draaien door drukgolven van passerende treinen).


Eervolle vermeldingen

Stations die op de tweede en derde plaats eindigden hebben een certificaat ontvangen van de diverse Rover-afdelingen. Het gaat hierbij om stations Amsterdam CS, Utrecht CS, Zutphen, Ede-wageningen, Overveen, Dalfsen en Deurne.

Foto: Aldo Markus van Rover-Utrecht overhandigt de eervolle vermelding voor station Utrecht CS aan Cees de Vries (regiodirecteur ProRail) en Heike Luiten (regiodirecteur NS). 

Utrecht4