Skip to main content

Chipkaartgebruikers mogen gratis hun geld terugvragen

chipkaart2Reizigers die hun saldo van de OV-chipkaart af willen halen, bijvoorbeeld omdat de chipkaart is verlopen, hoeven hier binnenkort niet meer voor te betalen. Na jarenlang aandringen van Rover en de Consumentenbond is dit besluit vandaag door de vervoersbedrijven genomen. Op verzoek van Rover worden reizigers met een verlopen OV-chipkaart bovendien sinds kort in de NS-kaartautomaat geïnformeerd over het feit dat zij saldo terug kunnen vragen als hun chipkaart is verlopen.

Geld betalen om je eigen geld terug te krijgen, het was jarenlang gebruikelijk bij de OV-chipkaart. Tot grote opluchting van Rover behoort deze gang van zaken vanaf nu tot het verleden, zo maakte de Staatssecretaris vandaag bekend. Al eerder werd het bedrag om saldo van de chip af te mogen halen onder druk van Rover door de vervoersbedrijven verlaagd van € 2,50 naar € 1, maar nu behoort de toeslag dus helemaal tot de verleden tijd.

Wel vindt Rover dat het reizigers nog steeds te moeilijk wordt gemaakt om saldo terug te vragen. Bij anonieme OV-chipkaarten moet hiervoor aan de balie het identiteitsbewijs getoond worden, wat de anonimiteit teniet doet. Bij een saldo hoger dan € 30 moet zelfs een formulier worden uitgeprint en opgestuurd. Rover vindt dat de drempel om het geld terug te krijgen zo laag mogelijk moet zijn en is dan ook nog in gesprek over andere maatregelen.

Eerder deze week wist het AD te melden dat reizigers gezamenlijk 5 miljoen euro op verlopen chipkaarten laten staan. Rover had al eerder geconstateerd dat veel reizigers vergeten dit bedrag terug te vragen. Rover heeft daarom aan TLS gevraagd om in de kaartautomaat te wijzen op de mogelijkheid dit saldo terug te vragen, wat nu door NS is opgepakt. Hulde daarvoor!

Rover roept reizigers met een verlopen OV-chipkaart op om het restsaldo terug te vragen. Wie dit desondanks niet van plan is, kan een verlopen OV-chipkaart ook doneren aan Rover. Rover zorgt er dan voor dat het restsaldo tegoed komt aan de reiziger in plaats van dat het bij de vervoersbedrijven aan de strijkstok blijft hangen.

thumb Verlopen chipkaart