Skip to main content

In beeld: nieuwe NS-sprinter

thumb 1Donderdag presenteerde NS de nieuwste sprinter, waarvan 118 exemplaren besteld zijn. De ‘Sprinter Nieuwe Generatie’, gebouwd door CAF, kan vanaf najaar 2018 door reizigers gebruikt worden. De eerste treinen zijn nu in Nederland gearriveerd voor de uitgebreide testfase.

Mondriaan

In 2015 bekeken we een mock-up van de sprinter in de CAF-fabriek in Spanje. Opvallend was meteen de aanwezige kunst, geïnspireerd op Mondriaan. De gekleurde vlakken zijn te vinden op de glazen tussendeuren en het toilet. Het ontwerp werd destijds nogal wisselend ontvangen, velen vonden het toilet ‘potsierlijk’. Maar het feit dát er een toilet in de sprinter gebouwd is, is een hele overwinning voor de partijen die hier jarenlang actie voor hebben gevoerd. Het grote toilet vormt een opvallende scheiding in de verder erg transparante trein. Een nadeel hoeft dat zeker niet te zijn, uit ons Meldpunt Volle Treinen is gebleken dat de drukte in transparante treinen vaak hard binnen komt bij de reiziger.

Faciliteiten

De nieuwe sprinter is van de nodige gemakken voorzien zoals wifi, stopcontacten en USB-laders. Luxe is de LED-verlichting die zich aanpast aan de mate van daglicht. Om de veiligheid te vergroten, is de trein uitgerust met camera’s. Prullenbakjes naast de stoelen zijn er niet meer, in plaats daarvan wordt de reiziger gevraagd het afval (gescheiden) weg te gooien op het balkon.

Toegankelijkheid

Ook aan toegankelijkheid is de nodige aandacht besteed: de toiletten zijn rolstoeltoegankelijk en er is plaats voor rolstoelen en fietsen. De brede, gelijkvloerse instap is voorzien van een schuiftrede.

Meer nieuwe treinen

De 118 sprinters maken deel uit van een grootschalige vernieuwing en modernisering van de NS-vloot. Zo bekeken wij al eerder de nieuwe sprinter van Stadler, de Intercity Nieuwe Generatie en de gemoderniseerde dubbeldekker.

Klik op een afbeelding om deze uit te vergroten.

a     b   c
         
 d    e   f
         
 g    h    i
         
 j    k    l