Skip to main content

“Zomerdienstregeling niet meer van deze tijd”

thumb OV in AmsterdamDe zomerdienstregeling zou niet langer moeten duren dan de schoolvakanties en kan in sommige regio’s zelfs beter helemaal worden afgeschaft. Dit stelt het OV loket in de rapportage over het derde kwartaal van 2017.

Negen weken

Het OV loket ontving veel klachten uit het hele land over de diverse zomerdienstregelingen waarbij treinen, bussen, trams en metro’s een lange periode (tot soms wel negen weken) minder frequent en/of aangepaste routes rijden. Sommige vervoerders hanteren de zomerdienstregeling in bepaalde regio’s ook buiten de schoolvakanties. De optelsom van minder aanbod bij gelijkblijvende vraag is een veelheid aan klachten, stelt het OV loket. Het OV loket pleit voor een betere afstemming tussen vraag en aanbod en een zomerdienstregeling die niet langer duurt dan de zes weken van de schoolvakantie.

Toerisme

In sommige concessies is het wellicht helemaal niet zo verstandig over de hele linie een zomerdienstregeling in te voeren omdat het economisch leven daar – ook in de zomermaanden – gewoon doorgaat, concludeert het OV loket. Dit geldt bijvoorbeeld voor een stad als Amsterdam waar in de zomermaanden veel toeristisch verkeer op de been is maar minder trams en metro’s rijden. Het OV loket pleit ervoor bij het nemen van een besluit over een zomerdienstregeling goed te letten op alle economische activiteiten in een gebied.

“Een dienstverlening op halve kracht past steeds minder goed in de moderne tijd”, stelt het OV loket. Vorig jaar kwamen er vooral klachten uit Brabant en Nijmegen binnen over de zomerdienstregelingen, dit jaar kwamen de klachten uit alle regio’s.

Lees hier de complete rapportage van het OV loket.

Het OV loket is in 2008 door Rover met steun van het Ministerie I&M opgericht als onafhankelijke ombudsman voor beter openbaar vervoer en bemiddelt bij individuele klachten.