Blog: treinen en terrorisme
In de jaren zeventig werden in Nederland twee treinen gekaapt door Molukkers met dodelijke slachtoffers. De regering en NS hielden het hoofd koel en er kwamen geen overdreven veiligheidsmaatregelen. In Groot-Brittannië zijn door de IRA gedurende tientallen jaren aanslagen gepleegd onder andere op grote stations in Londen. Er vielen zeer veel slachtoffers en de schade was groot. Desondanks reageerden de Britse regering en British Rail beheerst met de slogan uit de Tweede Wereldoorlog in gedachte: “Keep calm and carry on”. Er werd scherp op stations en treinen gelet, maar de reizigers werden niet belemmerd. Door deze houding bereikte de IRA niet wat zij wilde bereiken: het ontwrichten van de Britse samenleving. De IRA heeft uiteindelijk het hoofd in de schoot gelegd.
Het terrorisme dat ontstaan is na de inval in Irak beoogt ook het bang maken van mensen en het ontwrichten van de Westerse samenleving. Metrostations in Londen, Madrid en Brussel waren een doelwit. Een aanslag op de Thalys mislukte en wat blijkt nu: ook terroristen reizen per trein of bus. De Belgische regering mist helaas de beheersing van de Britse overheid en op stations in België wordt tegenwoordig gepatrouilleerd door zwaarbewapende militairen. Het effect is precies wat terroristen willen bereiken: burgers in België worden bang. Een neveneffect is dat sommige treinreizigers door hun angst eerder de auto pakken. Terwijl de kans op een ongeluk op de weg vele malen groter is dan de kans om slachtoffer te worden van een aanslag.
De Belgische regering wil nu dat voor internationale reizen per trein van tevoren alle mogelijke persoonsgegevens worden verstrekt. Dat wordt heel belemmerend voor mensen die op het laatste moment een ticket willen kopen. Die reizigers stappen voortaan uit de trein in de auto of maken de reis helemaal niet. Terroristen zullen de trein mijden en de auto gebruiken als zij een Europese binnengrens overschrijden. Of een vals paspoort regelen voor hun trein- of busreis. Dus of de veiligheid echt groter wordt door deze maatregelen?
Maar de terroristen hebben hun doel bereikt: er is weer een regering en een bevolking bang gemaakt. Daarbij hebben we met de aanslag in de hal van luchthaven Zaventem gezien dat juist de drukke verzamelplaatsen waar reizigers op controle moeten wachten, een ideaal doelwit zijn voor terroristen. Solidariteit in het kader van de Benelux is mooi, maar hier kan de Nederlandse overheid beter het Britse voorbeeld volgen: kalm blijven en het reizen per internationale trein blijven bevorderen in plaats van belemmeren opgooien. Dat is verstandiger dan dure maatregelen nemen die uiteindelijk ineffectief zijn.
Arriën Kruyt,
Voorzitter Rover