Skip to main content

Rover luidt de noodklok over NS-plannen Noord-Holland-Noord

Provincie Noord-Holland moet in actie komen om te voorkomen dat NS in 2024 nog meer treinen in Noord-Holland-Noord schrapt. Dit schrijft Rover-afdeling Noord-Holland-Noord (NHN) in een brief aan de provincie. Rover maakt zich ernstige zorgen nu nog verdere verschraling van de treindienst dreigt.

Vorig jaar heeft NS het treinaanbod in heel Nederland teruggeschroefd vanwege personeelsgebrek en de coronanasleep. Per 2024 worden op veel trajecten die beperkingen weer (deels) teruggedraaid. Boven het Noordzeekanaal speelt echter het tegenovergestelde: NS is voornemens hier nog meer treinen te schrappen. Tussen Alkmaar en Amsterdam zal op vrijdag de Intercitydienst tot 15:00 uur worden gehalveerd tot slechts twee treinen per uur. Ook keert de spits-intercity tussen Alkmaar en Haarlem niet terug.

“Als de plannen van NS doorgaan verliezen treinreizigers naar Alkmaar straks op de vrijdagochtend de helft van hun reismogelijkheden terwijl dan juist de populaire Alkmaarse kaasmarkt plaatsvindt”, stelt Ludolf Maat van Rover NHN. “Ook sluiten maar liefst tien verschillende buslijnen niet meer aan op de trein in Alkmaar. De gevolgen van deze verschraling is dus enorm.”

Rover NHN wil dat de plannen van NS een halt worden toegeroepen. Ook wil Rover dat de spits-Intercity tussen Alkmaar en Haarlem terugkeert, omdat deze een belangrijke rol speelt in het terugdringen van de files op de A9. Rover roept provincie Noord-Holland en de gemeenten in Noord-Holland Noord op om in actie te komen en er bij NS op aan te dringen deze plannen te herzien.

Noord-Holland-Noord, Lokaal