Skip to main content
Roltrap metrostation Amsterdam

Actieplan voor defecte liften en roltrappen in Amsterdam

Vervoerregio Amsterdam heeft een actieplan gemaakt om defecte liften in het openbaar vervoer sneller te repareren en problemen te voorkomen. Dit na een oproep van de Regioraad en de RAR, aangespoord door Rover-Amsterdam samen met Clientenbelang.

Veel reizigers krijgen te maken met defecte liften en roltrappen in het openbaar vervoer. Zeker voor reizigers met een beperking kan dit grote gevolgen hebben. Wegens lange levertijden van onderdelen kan reparatie soms lang op zich laten wachten. Rover heeft in diverse regio’s al aan de bel getrokken.

In Amsterdam speelt het probleem bij zowel de metro als enkele tramlijnen, busstations en de treinstations. Rover-Amsterdam heeft samen met Clientenbelang in de Reizigersadviesraad van de Amsterdamse Vervoerregio om een actieplan gevraagd. Onderdeel hiervan zou beter onderhoud en snelle reparatie moeten zijn van liften en roltrappen. Daarnaast zouden verschillende partijen zoals GVB, NS, ProRail en de gemeenten samen inkoop en bestekken moeten afstemmen, zodat er minder verschillende onderdelen op voorraad hoeven te zijn.

Rover eist bovendien dat bij uitval van liften mensen met een beperking vervangend vervoer krijgen aangeboden naar de plek waar ze naar toe hadden willen reizen. De Vervoerregio Amsterdam heeft het actieplan inmiddels gemaakt en zal ook een deel van de financiële bijdrage vanuit het Rijk inzetten voor aanpak van de liften.

Toegankelijkheid, Amsterdam, Lokaal