Skip to main content
Wagenborg sneldienst en veerdienst

Meer duidelijkheid dienstregeling Ameland

Wagenborg schept meer duidelijkheid voor reizigers naar Ameland door de inzet van de tweede veerboot voortaan tijdig weer te geven in het afvaartenoverzicht. Hiermee is een aanbeveling van onder andere Rover opgevolgd. De vijfkwartierdienstregeling waarmee sinds september wordt gevaren, blijft.

Door problemen met de dichtslibbende vaargeul naar Ameland, was de dienstregeling van de veerdienst onbetrouwbaar geworden. In de zomer van 2023 gaf vervoerder Wagenborg aan het niet langer verantwoord te vinden om de schepen elkaar in de vaargeul te laten passeren bij de dienstregeling die toen gold. Op advies van onder andere Rover werd vervolgens een vijfkwartierdienstregeling in het leven geroepen waarbij de boten minder snel vertraagd zijn en meer mogelijkheden hebben om elkaar op een veilige plek te passeren als een tweede boot wordt ingezet. Deze dienstregeling is nu door het Ministerie van I&W geëvalueerd. Ook Rover heeft een bijdrage geleverd aan deze evaluatie.

De resultaten zijn positief: de dienstregeling blijkt voorspelbaarder en betrouwbaarder. Er is daarom besloten deze dienstregeling voort te zetten. Uit de evaluatie blijkt dat nog ruimte voor verbetering is: zo stond de tweede veerboot die wordt ingezet bij verwachte drukte vaak niet tijdig in het afvaartenoverzicht waardoor reizigers niet op tijd konden boeken. Bovendien was het niet duidelijk waar de inzet van de tweede veerboot van afhangt. Dit wordt nu door Wagenborg opgepakt.

Rover pleit er nog wel voor de busaansluitingen in Holwert te verbeteren. Hierover is Wagenborg nu in overleg met Arriva en de provincie. Rover zou bovendien graag zien dat er een goede bagageservice komt voor busreizigers. Hierdoor zouden bezoekers van Ameland minder afhankelijk worden van de auto waarmee er in het drukke seizoen weer ruimte op de boten vrij kan komen.

 

Banner nieuwsbrief inschrijven 2

Dienstregeling, Friesland, Lokaal