Stakingen op het spoor: reiziger alweer de klos
Treinreizigers krijgen komende weken te maken met werkonderbrekingen op het spoor. Rover betreurt de overlast die reizigers hierdoor gaan ervaren.
Deze keer vinden de stakingen plaats onder verkeersleiders bij ProRail. ProRail heeft naar eigen zeggen een “eindbod” van een gemiddelde loonstijging van 5,2% gedaan. Vakbonden CNV en VHS Railprofessionals zijn hiermee akkoord gegaan, maar FNV eist een loonsverhoging tot 15%. ProRail noemt deze eis onrealistisch, omdat de kosten hiervan -49 miljoen- ten koste zouden gaan van beheer van het spoor. Hiermee lijkt een akkoord tussen beide partijen ver weg en heeft de reiziger het nakijken.
Werkonderbrekingen
Voor de komende twee weken heeft FNV werkonderbrekingen aangekondigd in diverse verkeersleidingposten:
Woensdag 13 november: Amsterdam/Alkmaar
Vrijdag 15 november: Utrecht/Amersfoort
Maandag 18 november: Rotterdam/Den Haag/Roosendaal
Woensdag 20 november: Eindhoven/Maastricht
Vrijdag 22 november: Zwolle/Groningen/Arnhem
Alle momenten gaat het om de complete ochtendspits tussen 06:00 tot 09:00 uur. FNV heeft toegezegd wel treinen naar Schiphol te laten rijden.
Impact
We hebben de vervoersbedrijven gevraagd naar de verwachte gevolgen van de werkonderbrekingen. Dit wordt echter pas kort vooraf bekend. Houd er rekening mee dat de treindienst in de getroffen regio pas na 9 uur wordt opgestart en bij NS enkele uren kan duren. Tijdens een werkonderbreking kunnen de gevolgen ver buiten de stakingsregio voelbaar zijn: zeker bij de stakingen in Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Rotterdam zal in een groot deel van het land het treinverkeer ontregeld zijn. We hebben NS gevraagd om reizigers hierover zo snel mogelijk te informeren. Voor de regionale treindienst verwachten we een kleinere impact. Afhankelijk van de stakingsbereidheid en lidmaatschap van een vakbond kunnen regionale treinen mogelijk zelfs blijven rijden.
Rover ongelukkig met stakingen
Rover is ongelukkig met de stakingen. “Vervoer is een basisbehoefte. De reiziger heeft het openbaar vervoer nodig maar het openbaar vervoer heeft ook de reiziger nodig, nu meer dan ooit”, zegt Rover-directeur Freek Bos. “Dienstroosters, vroegpensioen en looneisen zijn ongetwijfeld allemaal goede redenen om actie te voeren maar voor de reiziger is het gewoon weer de zoveelste keer dat het openbaar vervoer het laat afweten. Zo wil je niet met je trouwe klanten omgaan.” Rover roept ProRail en vakbonden op om vooral met elkaar in gesprek te blijven en alternatieve acties te bedenken.
Reiziger heeft nergens recht op
De reiziger staat intussen volledig in de kou:. Of er een regeling voor geld terug bij vertraging geldt, is op dit moment nog niet duidelijk. We adviseren reizigers om vertragingsclaims gewoon in te dienen. Ook de regeling voor internationale treinen is momenteel nog niet duidelijk. Let op dat je niet automatisch recht hebt op compensatie. Rover roept de vervoerders op coulant om te gaan met verzoeken van reizigers.