Rover biedt NS zwartboek samenreiskorting aan
Rover heeft NS een zwartboek aangeboden met een bloemlezing van klachten over het beperken van de samenreiskorting. Hiermee wil Rover laten zien wat de gevolgen van de nieuwe regels voor reizigers zijn. Reizigers klagen onder meer over administratieve rompslomp, gebrek aan flexibiliteit en extra kosten.
Vanaf nu is het een stuk moeilijker voor NS-abonnementhouders om maximaal drie reizigers mee te nemen met 40% korting in de daluren. NS heeft een systeem met koppelcodes geïntroduceerd om te voorkomen dat mensen met korting met een onbekende kunnen meereizen. De meereizende heeft voortaan een e-ticket of een NS Flex abonnement nodig, waar voorheen de samenreiskorting op iedere (anonieme) OV-chipkaart kon worden geladen.
Stortvloed aan klachten
De wijziging zorgde voor een stortvloed aan klachten bij Rover. Reizigers vinden de nieuwe regels onduidelijk en ingewikkeld. Sommige reizigers kunnen nu geen gebruik meer maken van het kortingsproduct omdat zij geen smartphone hebben en ook geen e-ticket kunnen printen. Ook lopen reizigers tegen technische problemen in de NS-app aan. NS verwijst voor hulp naar de servicebalie, die maar op 12 van de 399 stations beschikbaar is.
Hogere kosten
Bovendien klagen reizigers dat zij door de nieuwe NS-regels op kosten worden gejaagd. Om iemand met korting te laten meereizen, moet diegene voortaan voor 10 euro een Flex-basis abonnement aanschaffen. Het enige alternatief, een e-ticket, kent de nodige beperkingen: zo moet de reis vooraf worden vastgelegd en kan bij een verstoring niet worden uitgeweken. Bovendien mogen meereizenden met een e-ticket zich niet tijdens spitsuren in de trein bevinden.
Hoge drempels
“De samenreiskorting was een prachtig product, een goede gelegenheid om een bekende kennis te laten maken met de trein of samen op pad te gaan”, vindt Rover-directeur Freek Bos. “Nu zien we dat reizigers tegen zulke hoge drempels oplopen dat het voor een reis met meerdere personen al snel aantrekkelijk wordt om voor de auto te kiezen.” Rover vindt dat NS beter had kunnen handhaven op de regel dat samenreizenden op hetzelfde station moeten instappen in plaats van het samenreizen fors minder aantrekkelijk te maken.