Rover sluit zich aan bij Toiletalliantie
Rover heeft zich aangesloten bij een brede samenwerking van organisaties die zich inzetten voor meer toiletten in de openbare ruimte. De Toiletalliantie werd opgericht op Wereld Toilet Dag (19 november), donderdag werd de samenwerking officieel ondertekend.
Een gebrek aan openbare toiletten weerhoudt één op de vier buik- en blaaspatiënten er regelmatig van om de deur uit te gaan. Die angst blijkt niet ongegrond, want ruim tachtig procent zoekt wel eens tevergeefs naar een openbaar toilet. Meer dan de helft van de patiënten heeft bij aandrang binnen 5 minuten een toilet nodig. Daarom zou er in stadscentra om de 500 meter een toegankelijk toilet moeten zijn. Slechts één op de zes patiënten vindt daadwerkelijk een toilet binnen die tijd. Bovendien worden vier op de tien patiënten bij hoge nood weleens geweigerd bij een toilet in winkels, horeca, supermarkten en overheidsgebouwen.
Een aantal maatschappelijke organisaties richten donderdag 22 november de Toiletalliantie op: Continentie Stichting NL, De Zonnebloem, gehandicaptenkoepels Ieder(in) en KansPlus, ouderenbonden KBO-PCOB en KBO-Brabant, reizigersvereniging Rover en Koninklijke NVVH-Vrouwennetwerk gaan er met de Maag Lever Darm Stichting en patiëntenorganisaties aan werken om het tekort aan openbare toiletten over een paar jaar opgelost te hebben. Rover zal zich met name inzetten voor toiletten in het openbaar vervoer. Naast toiletten in treinen gaat de aandacht dan vooral uit naar de noodzaak van toiletten op OV-knooppunten buiten de grote steden, zoals in Gieten en Oude-Tonge.
De Toiletalliantie werkt nauw samen met de makers van de HogeNood-app, waar overheden en ondernemers hun toiletlocaties kunnen aanmelden zodat deze voor iedereen vindbaar worden. Uit cijfers van de Hoge Nood app blijkt dat de gemeente Súdwest-Fryslân de meeste toiletten beschikbaar heeft per inwoner: 51 voor 90.000 inwoners. Leidschendam-Voorburg doet het het slechtst van de grote gemeenten, daar zijn slechts twaalf semi-openbare toiletten te vinden die 75.000 inwoners moeten delen.