Week van de toegankelijkheid
Deze week is het de Week van de Toegankelijkheid. Op initiatief van Ieder(in) laten veel organisaties deze week middels verschillende activiteiten zien hoe belangrijk het is dat mensen met een beperking net als iedereen mee kunnen doen. Een mooie gelegenheid voor Rover om even onder de aandacht te brengen wat wij zoal aan toegankelijkheid doen.
Het is wettelijk vastgesteld dat iedereen aan maatschappelijke activiteiten moet kunnen deelnemen. Die activiteiten moeten dan wel bereikbaar zijn en daarbij kan het openbaar vervoer een rol spelen. Mobiliteit is een basisbehoefte, ook het OV zelf moet daarom toegankelijk zijn (voor oudere trams en treinen geldt een uitzondering tot ca. 2035). Binnen Rover bestaat de expertisegroep Toegankelijkheid.
We werken daarbij vooral samen met organisaties voor mensen met functiebeperkingen van allerlei aard. Samen nemen we deel aan overleggen met NS, ProRail, regionale vervoerders en overheden, kenniscentrum CROW/KpVV en de ministeries van I&W en VWS. Doordat Rover realistische reiservaringen toevoegt maar ook oog heeft voor de taak die het OV heeft om duizenden mensen zo snel mogelijk naar hun bestemming te brengen, wordt onze inbreng hoog gewaardeerd. We proberen ook aanwezig te zijn op congressen en nemen actief deel aan samenwerkingen zoals de Toiletalliantie. Dit laatste is een initiatief van patiëntenverenigingen, maar toiletten zijn natuurlijk nuttig voor iedereen die onderweg is.
Mensen met een beperking zijn vaak ook aangewezen op het OV, zonder alternatieven als auto of fiets. Tegenwoordig wordt er veel gesproken over ‘maatwerk op de first en last mile' voor als de bus wegvalt, zoals in sommige regio’s al is gebeurd of gaat gebeuren. Rover onderhoudt daarom ook contact met de taxibranche die hierbij een rol kan spelen.
Rover hanteert een ruime uitleg van het begrip toegankelijkheid. Gewoon omdat we er zijn voor alle reizigers. Dus óók de reizigers met motorische, zintuiglijke, inwendige, verstandelijke of sociale beperkingen. Maar onder de groep ‘mensen met beperkte mobiliteit’ valt eigenlijk een breed scala aan reizigers, zoals mensen met een wandelstok, kinderwagen of zware bagage. Toegankelijk OV is daarom voor ons allemaal van groot belang.
Meer informatie of actief meedenken? Stuur een mailtje aan