Skip to main content

Toiletalliantie wil binnen drie jaar toiletten in alle treinen

Patiëntenverenigingen, ouderenorganisaties, reizigersvereniging Rover, Treinen Met Toiletten en andere maatschappelijke organisaties verenigd in de Toiletalliantie, vragen de staatssecretaris in een brief om een landelijke verplichting voor een toilet in elke trein. Zij vinden het noodzakelijk dat binnen drie jaar ook de regionale toiletloze treinen, zoals die nog in onder meer Gelderland rijden, voorzien worden van een toilet.

Een toilet in de trein is niet alleen een voorwaarde voor de 3,5 miljoen Nederlanders met blaas- en buikproblemen om te kunnen treinreizen, maar ook voor veel van de meer dan drie miljoen ouderen, de anderhalf miljoen jonge kinderen en bijvoorbeeld zwangere vrouwen.

Toegankelijk OV
De Tweede Kamer heeft aan de staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat (Stientje van Veldhoven, D66) gevraagd om de toegankelijkheid van het OV te verbeteren. Onlangs heeft zij naar de Tweede Kamer gereageerd op het tienpuntenplan verbetering minimumdoelen OV dat door de ChristenUnie aan haar is aangeboden. De staatssecretaris meldt daarin dat zij voorstander is van toiletten in treinen. Bij de NS heeft zij dat geregeld. Alle NS treinen zullen vanaf eind 2021 een toilet hebben. Van Veldhoven meldt in haar brief aan de Tweede Kamer dat zij momenteel een verplichting in regionale treinen overweegt.

'In Gelderland nog wachten tot 2037 of 2042 is onacceptabel'
De Toiletalliantie roept Van Veldhoven op om de inbouw van toiletten in toiletloze treinen te koppelen aan een uiterste termijn van 3 jaar. Door ‘elke trein een toilet’ verplicht te stellen en dit vast te leggen in het Besluit Toegankelijkheid OV kan de staatssecretaris voorkomen dat in elke volgende concessie, ook waar treinen niet vervangen hoeven te worden, het toilet weer weggelaten kan worden. “De provincie Gelderland wil pas toiletten in de treinen, als de treinen zijn afgeschreven. Dat is in 2037 voor Arrivatreinen of zelfs 2042 voor de treinen van Breng. Dat is voor ons onacceptabel. Houd deze regionale vervoerders aan dezelfde regels als de NS en laat hen snel toiletten inbouwen”, aldus Treinen Met Toiletten, die op Nationale Plasdag op 17 september en tijdens de ‘Week van de Toegankelijkheid’ op de stations Terborg en Winterswijk in de Achterhoek actievoerde voor toiletten in treinen.

De Toiletalliantie: Wij zijn de Maag Lever Darm Stichting, Stomavereniging, Crohn en Colitis Vereniging Nederland (CCUVN), Prikkelbare Darm Syndroom Belangenstichting (PDSB), Stichting voor mensen met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS), Continentie Stichting NL, De Zonnebloem, gehandicaptenkoepels Ieder(in) en KansPlus, ouderenbonden KBO-PCOB en KBO-Brabant, reizigersvereniging Rover en Koninklijke NVVH-Vrouwennetwerk. Ondersteuners: Harteraad, MS Vereniging Nederland, PSC Patients Europe, Fietsersbond, BekkenBodem4All, vnVa, ProstaatKankerStichting en Treinen Met Toiletten.

Toegankelijkheid