Skip to main content
Ziekenhuis Haarlem

Getest: ziekenhuizen niet altijd goed bereikbaar voor OV-reizigers

De bereikbaarheid van ziekenhuizen moet op veel plekken worden verbeterd. Dat blijkt uit een steekproef die Rover uitvoerde onder ziekenhuizen. De resultaten worden dinsdag aan de Tweede Kamer aangeboden.

Ziekenhuizen zijn slechter te bereiken met het openbaar vervoer dan met de auto, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Rover nam de proef op de som en bezocht 24 ziekenhuizen verdeeld over het land. Gekeken werd naar bereikbaarheid, looproutes en informatievoorziening.

Gebouwd voor de auto

Veel ziekenhuizen zijn vooral gebouwd op bereikbaarheid met de auto, blijkt uit het onderzoek van Rover. In onder meer Boxmeer, Tiel, Zutphen en Woerden is het ziekenhuis in het weekend of de avonduren slecht of zelfs niet bereikbaar met openbaar vervoer. Rover adviseert om nieuwe ziekenhuizen in de stad te bouwen in plaats van aan de minder goed bereikbare rand. Duurdere grond kan dan worden gecompenseerd met minder parkeerplekken en een goede bereikbaarheid per bus.

Lange looproutes

Loopafstanden naar parkeerplekken zijn vaak korter dan die voor de bus, constateert Rover. Veel ziekenhuizen hebben wel een toegankelijke bushalte op korte loopafstand. Wanneer de bushalte verder van het ziekenhuis gelegen is, is de looproute niet altijd duidelijk aangegeven. Ook ontbreekt soms de geleidelijn voor blinden en slechtzienden.

Informatievoorziening

Ook het ziekenhuis zelf kan meer doen om reizigers van goede informatie te voorzien, stelt Rover. Zo zou er op de website informatie moeten zijn over bereikbaarheid en looproutes. De website van het Diakonessenhuis in Zeist is hiervan een goed voorbeeld. Het liefst zou Rover in de hal van de ziekenhuizen een scherm zien met actuele vertrektijden.

Verbeteren

Het is belangrijk dat de bereikbaarheid van ziekenhuizen wordt verbeterd. Met deze boodschap stapt Rover dinsdag naar de Tweede Kamer. In het algemeen geldt dat de bereikbaarheid sterk verbeterd kan worden als er een hogere exploitatiebijdrage voor het openbaar vervoer beschikbaar is. Rover ziet hierin een belangrijke rol voor zorgverzekeraars. Zij hebben immers verantwoordelijkheid voor het bereikbaar maken van goede zorg voor iedereen.

De beste en slechtste scores

De beste scores geeft Rover aan het Flevoziekenhuis in Almere, het Spaarne Gasthuis (noord) in Haarlem en de St. Antonius Ziekenhuizen in Nieuwegein. Het Flevoziekenhuis maakt indruk met een goede bereikbaarheid van bijna 24 uur per dag. Daarnaast zijn de haltevoorzieningen, bewegwijzering en looproute hier goed op orde. In Haarlem wordt goed gescoord op de bewegwijzering, haltevoorzieningen en de hoogfrequente bus. De ziekenhuizen in Nieuwegein hebben vooral de haltevoorzieningen en bewegwijzering voor blinden en slechtzienden op orde.

Het meest ontevreden is Rover over het Alrijne Ziekenhuis in Sassenheim, het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer en het Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. In Sassenheim moeten OV-reizigers ver lopen, dwars door een woonwijk zonder bewegwijzering. Ook is er geen informatie beschikbaar over de bereikbaarheid per OV. In Boxmeer en Tiel is de bereikbaarheid slecht. Daarbij ontbreekt in Boxmeer ook de informatie over het OV. Deze is bij het ziekenhuis in Tiel wel op orde, maar daar ontbreekt de bewegwijzering naar de bushalte.


Banner nieuwsbrief inschrijven 1

Toegankelijkheid