Mondkapjes; hoe zit dat nou?
Verreweg de meerderheid van de meldingen die Rover in het Meldpunt OV en Corona ontvangt gaan over de mondkapjesplicht in het OV. Zeker met de warmte van de afgelopen dagen worden de mondkapjes door veel reizigers als een last gezien. Veel reizigers ervaren de mondkapjes als benauwend en zien de noodzaak er niet van in wanneer zij in een bijna leeg voertuig reizen. Waarom doen we dit ook alweer?
Om verspreiding van het Covid-19 virus zoveel mogelijk te voorkomen geeft het kabinet aan dat handen wassen en zoveel mogelijk afstand houden de belangrijkste maatregelen zijn. In het openbaar vervoer kan niet altijd de 1,5 meter worden gegarandeerd. Het Outbreak Management Team heeft geadviseerd mondkapjes te dragen om het verspreiden van het virus te voorkomen. Daarbij wordt benadrukt dat een mondkapje geen bescherming biedt voor jezelf, maar dat met het dragen van een mondkapje de kans dat jij iemand anders besmet kleiner wordt. Een mondkapje draag je vooral voor een ander.
De mondkapjesplicht geldt alleen in de voertuigen. U hoeft deze pas voor het instappen op te doen en kunt na het verlaten van het voertuig deze afdoen. Op het station of bij de halte is het niet verplicht, maar wel dringend geadviseerd. De Rijksoverheid heeft een pagina met veel gestelde vragen over mondkapjes gemaakt en ook een pagina specifiek over mondkapjes in het openbaar vervoer. Het Longfonds geeft u tips voor het gebruik van mondkapjes zoals thuis eerst te oefenen met verschillende soorten mondkapjes. Het voelt onlogisch om in een lege trein of bus een mondkapje op te hebben. Omdat vanaf 1 juli iedereen weer welkom is in het OV wordt het steeds drukker en ontstaat de noodzaak wel.
Op basis van de meldingen in het Meldpunt concludeerden wij al eerder dat meer communicatie over het mondkapje nodig is. Die noodzaak is alleen maar toegenomen omdat vanaf 1 juli het OV er weer voor iedereen is. In de media verschenen eerder berichten dat vervoerders niet gingen handhaven, waarover wij in ons meldpunt veel opmerkingen kregen. Wie zich echter niet aan de regels houdt, loopt toch het risico op een boete, wat wel het uiterste middel is. Eerst wordt de reiziger vriendelijk verzocht een mondkapje te dragen. Rover hoopt dat iedereen zijn best doet om zoveel mogelijk zijn mondkapje te dragen. Daarmee kunnen wij elkaar helpen en beschermen. Voor reizigers die om medische redenen niet in staat zijn een mondkapje te dragen hebben wij eerder met Ieder(in) gevraagd om een alternatief beschermingsmiddel.
Rover ervaart het mondkapje ook als een last en hoopt dat deze niet lang meer noodzakelijk is. Dat betekent namelijk dat we het Coronavirus onder controle hebben en comfortabel reizen weer vol op mogelijk is.