“Slechte voorlichting kost studenten hun gratis reisrecht”
Een selecte groep studenten dreigt de coronacompensatie voor de Studenten OV-kaart mis te lopen als zij zelf geen actie ondernemen. Hiervoor waarschuwen Rover Jong en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Door gebrekkige voorlichting vanuit de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zijn de betreffende studenten zich hier vaak niet van bewust.
Studenten hebben vanwege de coronacrisis veel thuisonderwijs gevolgd en daarom weinig gebruik kunnen maken van hun OV-Studentenkaart. Ter compensatie krijgen studenten in het hoger onderwijs maximaal 12 maanden extra recht op de OV-kaart, die normaal maximaal 5 jaar geldig is. Deze 12 maanden extra reisrecht blijkt in de praktijk echter uit te komen op 9 maanden, omdat er in 2020 reeds 3 maanden extra reisrecht aangeboden is. De LSVb ontvangt van studenten veel klachten van studenten die hierdoor verrast worden.
De extra reismaanden worden automatisch toegevoegd aan de Studenten OV-chipkaart, stelt DUO in een brief. Dit blijkt echter niet voor alle studenten te gelden. Studenten bij wie het vrij reizen vorig jaar de einddatum bereikte omdat zij destijds in hun vijfde studiejaar zaten, moeten zelf het reisrecht opnieuw activeren. Dit moet bovendien voor het begin van de maand gebeuren, om de OV-kaart die maand te kunnen gebruiken. Iedere gemiste maand wordt van het reisrecht afgetrokken. Omdat DUO heeft nagelaten hierover duidelijk en tijdig te communiceren, vrezen Rover Jong en de LSVb dat veel studenten de deadline van 1 april al hebben gemist en daarmee een maand reisrecht mis hebben gelopen.
Rover Jong en de LSVb betreuren de gebrekkige communicatie vanuit de DUO en roept zesdejaars studenten op te controleren of zij zelf actie moeten ondernemen voordat zij weer van hun reisrecht gebruik kunnen maken. De organisaties waarschuwen hierbij de eerstvolgende deadline van 1 mei niet te missen.