Skip to main content

Benelux

Tot 9 december 2012 kunt u gewoon met de trein naar België. Uw abonnement arriengrootof kortingskaart is geldig. De tarieven zijn redelijk. U kunt uw fiets meenemen. Ook uw rolstoel past in de trein. U kunt de trein uitkiezen die u wilt en die trein gaat elk uur van Nederland naar Antwerpen, Mechelen en Brussel en omgekeerd. Als u na 9 uur reist of in het weekend zijn er kortingen.

Vanaf 9 december 2012 wordt alles anders. Uw abonnementen en kortingskaarten zijn niet meer geldig als u naar België gaat.  De tarieven gaan met dertig procent en meer omhoog. Uw fiets kan niet in de trein en er kan één rolstoel per trein mee. Er gaat vooralsnog niet elk uur een trein. U kunt niet meer zomaar instappen.  U moet van tevoren uw heen- en terugreis reserveren via het internet. En als u dat vergeten bent heeft NS Hispeed voor u een app. Die moet u natuurlijk wel eerst downloaden.  Dus als u op het perron staat in Rotterdam en u ziet een trein met lege zitplaatsen mag u er echt niet in. Als uw vergadering in Brussel uitloopt of uw aangenaam verblijf in Antwerpen, dan heeft u gewoon pech, dan moet u heel veel extra betalen om in de volgende trein te mogen. Maar dan moet u wel eerst een app downloaden. Hopelijk kan de batterij in uw telefoon dit allemaal aan en begrijpt u hoe het werkt.

Als u in Brabant woont kunt u zowel voor als na 9 december  in Roosendaal overstappen op de trein naar Antwerpen. Voor 9 december rijdt de Beneluxtrein als een intercity naar Antwerpen, Mechelen en naar Brussel.  Vanaf 9 december is er een stoptrein naar Antwerpen. Die trein stopt tussen Roosendaal en Antwerpen tien keer. Zo leert u de Provincie Antwerpen goed kennen. En het station Antwerpen is een prachtig station en daar kunt u best een kwartiertje wachten voor een overstap naar Brussel. We hadden het toch over een hogesnelheidslijn? Inderdaad voor de Hollanders, maar niet voor de Brabanders.

Er zijn mensen die dagelijks pendelen van Antwerpen naar Rotterdam en omgekeerd en er zijn grote aantallen studenten die van de trein gebruik maken. Dat zijn armoedzaaiers, die niet in de dure treinen thuis horen die NMBS en NS Hispeed besteld hebben voor de hogesnelheidslijn. Die zoeken het maar uit. Het wordt drukker op de autoweg tussen Breda en Antwerpen.

Arriën Kruyt

4 november 2012