Reiskostenbelasting jaagt forens de auto in
De petitie van Rover tegen het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding heeft inmiddels bijna 15.000 handtekeningen binnengehaald. Al op de eerste dag na het lanceren van de petitie kwamen 10.000 ondertekeningen binnen. Daarnaast hebben bijna 1600 reizigers het Meldpunt Reiskostentax ingevuld. Van deze deelnemers geeft 85% aan bij het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding op de auto over te stappen of dit serieus te overwegen.
Slechts een enkeling geeft aan te willen proberen dichter bij het werk te gaan wonen, ondanks de aanzienlijk hogere maandelijkse kosten die het optellen van de reiskostenvergoeding bij het salaris met zich meebrengt. Volgens de politieke partijen achter het Kunduz-akkoord zou de maatregel ertoe moeten leiden dat mensen minder gaan reizen en dichter bij hun werk gaan wonen. Dat terwijl de woningmarkt helemaal op slot zit, vooral gezinnen vaak aan hun omgeving zijn gebonden en men niet al te lang geleden werd opgeroepen verder van huis te zoeken naar werk.
Rover is fel tegen de reiskostenbelasting en wordt hier intussen in bijgestaan door meerdere politieke partijen. Zelfs meerdere partijen achter het Kunduz-akkoord zijn inmiddels op zoek naar een andere oplossing.
Het voorstel de onbelaste reiskostenvergoeding af te schaffen, was al voor advies naar de Raad van State gestuurd. Het ministerie heeft nu echter aangegeven meer tijd nodig te hebben om de maatregel uit te werken. De voorstellen worden nu opgenomen in het belastingplan voor 2013, dat met Prinsjesdag in september naar de Kamer gaat. Maar nu er meerdere partijen twijfelen aan de maatregel, zou het na de verkiezingen dus wel eens heel anders af kunnen lopen.
Voorlopig weten we dus nog niet waar we aan toe zijn. Rover zal zich in ieder geval sterk blijven maken tegen de reiskostenbelasting. Onze lezers roepen wij op: teken de petitie, meld u in ons meldpunt en houd goed de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen in de gaten!