TreinToilet: een app met actuele toiletinformatie
Tijdens de nominatie van de Blije Reizigersprijs 2013 op Railforum werd de app al voorzichtig aangekondigd: TreinToilet. Een app voor Android die de reiziger exact vertelt of de trein een toilet heeft, of dat men toch maar beter kan overstappen bij een station met een, eventueel rolstoel toegankelijke, toilet. Naast toiletten zijn ook de actuele vertrektijden in de applicatie te vinden en loopt de app synchroon met de borden op het station. Maker van de app, Thomas Koch, zegt nuchter: "Het ontwikkelen van de complete app en api kostte slechts vier dagen, dat is heel wat korter dan NS en ProRail hebben besteed aan InfoPlus." Ook aan toegankelijkheid is gedacht: "TreinToilet is net als OVinfo via TalkBack toegankelijk gemaakt voor visueel beperkte reizigers. Zo kan iedereen de app gebruiken, ook als je de borden op het station zelf niet kunt lezen."
TreinToilet is de eerste commerciële applicatie die via ndovloket.nl gebruik maakt van de Dynamische Vertrek Staten die NS via InfoPlus biedt. Helaas publiceert NS geen materieelnummers in de reisinformatie, dat vindt de ontwikkelaar jammer: "Met materieelnummers hadden we reizigers direct vieze toiletten kunnen laten terugmelden, waardoor NS aan de schoonmakers kan tonen welk treindeel prioriteit heeft."
De applicatie is gratis de downloaden via Google Play:
Vorige week trok Rover aan de bel omdat NS de toezegging van minister Schultz niet nakomt. In 2011 had de minister toegezegd dat NS helder zou communiceren over de beschikbaarheid van treintoiletten op diverse trajecten, zodat reizigers hier rekening mee kunnen houden bij het plannen van een reis. Rover publiceerde daarom zelf een kaart met een overzicht van de inzet van treintoiletten, helaas met veel onzekerheden omdat NS met materieel wil kunnen schuiven. Daarop liet openOV, een reisinformatieproject van Stichting OpenGeo, ons via Twitter weten dat het ontwikkelen van een app met actuele toiletinformatie waarschijnlijk geen moeilijke oplossing zou zijn. Slechts enkele dagen later presenteerde OpenGeo-voorzitter Stefan de Konink de plannen tijden het congres van Railforum. Stefan de Konink ontving die dag de Blije Reizigersprijs 2013 voor zijn inzet reisinformatie vrij beschikbaar te maken.