Skip to main content

Tweede Kamer ontvangt petitie Beneluxtrein

fyraOp dinsdag 20 november biedt Rover samen met gemeente Den Haag ruim 15.000 handtekeningen aan tegen het afschaffen van de intercity Amsterdam – Brussel. Met het aanbieden van de petitie willen Rover en het stadsbestuur van Den Haag de Tweede Kamer dringend vragen treinreizigers tussen Nederland en België een goed alternatief te bieden voor de Fyra.

Per 9 december a.s. wordt de intercity Amsterdam – Brussel, de Beneluxtrein, vervangen door de Fyra. Dit betekent bijna de helft minder treinen, geen directe verbinding vanuit Den Haag en Brabant, reserveringsplicht en fors hogere tarieven: wie geen gebruik kan maken van vroegboekkorting kan wel 80 procent duurder uit zijn. Door het ontbreken van abonnementen voor de Fyra zullen zakelijke reizigers hiervan extra nadeel ondervinden.

Rover wil een betaalbare, reserveringsvrije treinverbinding behouden tussen Nederland en België. Ook het stadsbestuur van Den Haag maakt zich sterk voor het behoud van een rechtstreekse treinverbinding tussen Den Haag en Brussel. Oorspronkelijk zou de Beneluxtrein per 9 december vervangen worden door een rechtstreekse HSL-verbinding die acht maal per dag vanuit Den Haag naar Brussel rijdt. Deze afspraak wordt echter niet nagekomen door de Belgische overheid. Vele duizenden die werken bij internationale organisaties en regelmatig tussen Den Haag en Brussel pendelen, raken nu in de knel. Niet alleen moeten zij overstappen in Rotterdam, maar ook worden de kaartjes veelal fors duurder. Het International Community Platform (ICP)[1], werkgevers platform van de 25 grootste internationale bedrijven en organisaties in de Haagse regio en de reizigersgroep Beneluxpendelaar sluiten zich aan bij de petitie.

Rover verzamelde samen met de Belgische zustervereniging TreinTramBus 15.000 handtekeningen via een online petitie. Honderden mensen stuurden daarnaast hun handtekening via de post. Ook tekenden 180 abonnementhouders via de actiegroep Beneluxpendelaar. Alle handtekeningen worden dinsdag 20 november a.s. om 13:15 uur aan de Kamercommissie Infrastructuur & Milieu aangeboden door Rover-voorzitter Arriën Kruyt en de Haagse verkeerswethouder Peter Smit.



[1] Meer informatie over ICPlatform:

  • Meer dan 250.000 mensen werkzaam in de internationale bedrijven en instellingen in de Haagse regio
  • 1/3 van deze werknemers moet voor zaken regelmatig naar locaties buiten de regio; voor organisaties als Europol, Eurojust, NATOCiA, maar ook de lobbyisten van de bedrijven en overheid gaat groot deel naar Brussel.
  • Voor dienstreizen naar Brussel gebruikt 45,1% openbaar vervoer
  • 120.000 zakelijke bezoekers komen jaarlijks naar Den Haag