Skip to main content

'Sleepover' op Amsterdam Centraal voor nachttreinen

Laatste trein gemist? Rover Jong en Jongeren Milieu Actief kennen het gevoel en vinden dat hier eens aandacht voor moet komen. Daarom hebben we gezamenlijk een 'sleepover' georganiseerd op Amsterdam Centraal. 

De hele avond dansen op het Amsterdam Dance Event om er vervolgens achter te komen dat de laatste trein naar huis al vertrokken is: voor veel reizigers is dit scenario op zaterdag 20 oktober misschien wel werkelijkheid worden. “Doordat de laatste treinen behoorlijk vroeg vertrekken is voor velen het feest te vroeg afgelopen terwijl anderen 's nachts helemaal niet meer per trein thuis komen, simpelweg omdat het nachtnet niet genoeg verbindingen heeft”, stellen de jongerenafdeling van Reizigersvereniging Rover en Jongeren Milieu Actief. “Daarnaast zitten tijdens dit soort grote evenementen alle betaalbare hotels in Amsterdam al lang vol waardoor we maar één optie hebben: een slaapfeestje op het station!”

Rover Jong en Jongeren Milieu Actief vinden dat vooral in het weekend de laatste treinen te vroeg vertrekken en dat er te weinig steden zijn aangesloten op het nachtnet. Zij hebben daarom dit ludieke protest georganiseerd. Het vond veel bijval van voorbijgangers die graag op een later tijdstip in de nacht naar huis willen. Dit probleem wordt vooral herkend buiten de Randstad. Tot Utrecht CS kunnen veel reizigers 's nachts nog wel komen, maar verder naar het oosten zal niet lukken. Daarom vragen de jongerenorganisaties vooral aandacht voor het aansluiten van meer plaatsen op het nachtnet, en daarnaast het aanpassen van de vertrektijd van de laatste trein. 

Rover Jong en JMA zijn daarnaast een online enquête gestart waar  de reiziger zijn behoefte voor betere nachtverbindingen kenbaar kan maken. We vragen iedereen om deze in te vullen zodat we met voldoende data bij de vervoerders kunnen aankloppen. 

Rover Jong, Actie