Skip to main content

Doe mee met het Rover Jong webinar over zelfrijdend vervoer!

Zelfrijdend vervoer, als reiziger in het ov krijg je er waarschijnlijk de komende jaren meer mee te maken. Er worden al op verschillende plekken proeven gedaan met pods en shuttles, maar welke ontwikkelingen kunnen we daarin verwachten? En hoe kijken we hier als reizigers tegenaan? Op 28 april organiseert Rover Jong een webinar waarin verschillende experts ons bijpraten over de aankomende plannen.

Hans Jeekel van de TU Eindhoven gaat allereerst in op het herdefiniëren van mobiliteit. Hoe komen we voorbij de hype van nieuwe vormen van mobiliteit en zorgen we voor een stevig aanbod? Hierbij speelt het een grote rol hoe we mobiliteit en de rol van openbaar vervoer hierin zien. Moeten we ons beeld van openbaar vervoer niet herdefiniëren om klaar te zijn voor de toekomst?

ProRail houdt zich bezig met Automatic Train Operation, ofwel ATO, en voert samen met partners diverse proeven uit met automatisch bestuurde treinen. Rik van den Band vertelt wat ATO precies inhoudt, waarom ProRail zich met deze ontwikkelingen bemoeid en wat de aanpak is. Ook krijgen we een kort kijkje in wat er tot nu toe gedaan is en wat we de komende jaren kunnen verwachten.

Ook de Provincie Groningen houdt zich bezig met ATO, om de slimme en groene ambities te kunnen halen. Tim van Winsum vertelt ons welke ambities dit zijn en hoe ze in relatie staan tot specifieke uitdagingen in de provincie. Naast ATO wordt ook ingegaan op de inzet van autonoom vervoer in andere modaliteiten en andere innovatieve mobiliteitsontwikkelingen die spelen in de regio.

Hoe zorg je dat de reiziger ook gebruik gaat maken van deze zelfrijdende voertuigen? Riender Happee van de TU Delft neemt ons mee in de acceptatie en meerwaarde van zelfrijdend publiek transport aan de hand van pilot studies in Nederland en het buitenland. Reacties van deelnemers aan die pilots geven een positief beeld. Belangrijke factoren voor acceptatie zijn een goede integratie in het gehele ov-systeem, veiligheid en comfort. Reizigers hechten aan menselijke supervisie door een steward of op afstand in een control room.

Uiteraard heeft Rover Jong ook een lijstje met wensen van reizigers, die tot stand is gekomen tijdens een themasessie binnen de vereniging. Wat is belangrijk voor de reiziger om de ontwikkelingen rondom autonoom vervoer positief tegemoet te zien. Christian van Millingen presenteert de bevindingen van onze brainstorm en geeft een inkijkje in de wensen en voorwaarden voor autonome initiatieven.

Na afloop van de verschillende presentaties is er uiteraard gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

Het webinar wordt gehouden op woensdag 28 april van 16:00 tot 17:30. Aanmelden kan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je ontvangt dan de week voor het webinar de link om deel te nemen. Uiteraard zijn we op dit mailadres ook beschikbaar voor vragen.

Heel graag tot de 28e!  

Rover Jong