“Arriva-infozuil goede aanvulling op servicepunt”
De Arriva-infozuil is een goede aanvulling op een serviceloket maar geen vervanging, stelt Rover-Drenthe. Samen met het OV-Consumentenplatform Groningen en Drenthe heeft de Rover-afdeling een aantal verbeterpunten voor Arriva.
Reizigers moeten altijd de mogelijkheid hebben om persoonlijke hulp te krijgen op het station, vindt Rover. Een videohulp kan een goed alternatief zijn wanneer er geen loket voorhanden is. Vorig jaar deed NS op advies van Rover een proef met een videozuil op station Alkmaar. Dit jaar wil Arriva onderzoeken of er behoefte is aan persoonlijk contact door een proef te doen met een videozuil op station Winschoten. Deze zuil staat 6 maanden op het station en is dag en nacht te gebruiken. Rover-Drenthe en het OV-Consumentenplatform onderwierpen de zuil aan een test.
“Het is een goede aanvulling op een serviceloket. De zuil staat goed overdekt, is gemakkelijk te bedienen en de medewerker is goed verstaanbaar”, concludeert Will Gerbers van Rover-Drenthe. “De medewerker vraagt het na als hij denkt dat hij je niet goed heeft begrepen. De info die hij geeft is correct en kan worden geprint.”
Toch zijn er ook wat verbeterpunten. Zo is het scherm niet altijd goed af te lezen en dat kan de bediening van het touchscreen moeilijk maken. Vooral reizigers met een berperking verdienen wat extra aandacht: vanuit een rolstoel is het moeilijk om bij de bediening te kunnen en voor blinden of slechtzienden is een touchscreen niet werkbaar. Ook is het zoeken naar waar het printje met de gevraagde informatie kan worden gevonden. Al met al haalt de zuil het niet bij de persoonlijke hulp van een servicepunt op locatie, vinden Rover en het OV-Consumentenplatform. Zij zullen hun bevindingen met Arriva delen.