Skip to main content
Arriva-bus in Limburg

Rover-Limburg wil bus naar Zuyderland ziekenhuis

Rover-Limburg wil een rechtstreekse busverbinding tussen Heerlen en het Zuyderland ziekenhuis in Geleen. Het ziekenhuis is nu onvoldoende bereikbaar waardoor mensen lang onderweg zijn, stelt Rover.

De ziekenhuizen in de Zuid-Limburgse plaatsen Heerlen en Geleen zijn jaren geleden gefuseerd tot het Zuyderland ziekenhuis. Nu beide ziekenhuizen kampen met personeelsgebrek, leidt dit tot het schuiven met zorg: zo is sinds 1 oktober de spoedeisende hulp in Geleen gesloten en verplaatst naar Heerlen. In 2030 verhuist de spoedafdeling van Heerlen juist naar Geleen.

Patiënten en bezoekers die hierdoor naar een andere vesting moeten uitwijken, staat een flinke reis te wachten. “De huidige reis moet met de trein van Heerlen naar Sittard en vervolgens met de aansluitende busrit van het station Sittard naar het ziekenhuis in Geleen dit geldt ook voor Inwoners van Sittard-Geleen die voor planbare zorg en kleine operaties naar Heerlen moeten”, legt Kees Braam, voorzitter van Rover-Limburg, uit. “Dit is een lange reis en ook relatief duur omdat een deel met de trein wordt afgelegd.”

Rover-Limburg wil dat er een directe bus gaat rijden tussen het ziekenhuis in Heerlen, het ziekenhuis in Geleen en vervolgens naar het station Sittard. Over financiering heeft Rover ook al een idee: “Arriva krijgt een boete opgelegd door de provincie vanwege rituitval en vertragingen in 2022. Wij willen dat die boete ten goede komt aan de reiziger, bijvoorbeeld in de vorm van een bus naar het ziekenhuis.” Rover-Limburg heeft de kwestie ook via het Reizigersoverleg Limburg aangekaart. Een andere optie is dat het Zuyderland ziekenhuis de bus (mede)financiert.

De bereikbaarheid van ziekenhuizen is vaker een heikel punt. Eerder bleek uit onderzoek van Rover dat ziekenhuizen vooral zijn gebouwd op bereikbaarheid met de auto.


Banner donatie 2

Limburg, Lokaal