
Amsterdams OV flink op de schop
Volgend jaar gaat er flink wat veranderen in het Amsterdams OV, blijkt uit het Concept Vervoerplan 2026 van het GVB. Rover-Amsterdam ziet een aantal positieve plannen, maar wijst ook op enkele belangrijke aandachtspunten.
Lijn 3 geschrapt
Het staat met grote letters in de lokale media te lezen: lijn 3 tussen oost en west gaan verdwijnen! Rover-Amsterdam was sterk tegen het helemaal schrappen van lijn 3 zonder dat de route bediend zou worden door trams. In het voorstel van GVB nemen andere trams de lijn inderdaad over: de oostelijke tak van lijn 3 gaat naar lijn 25 tot Muiderpoort, de westelijke tak gaat naar lijn 12. Het meest oostelijke deel van lijn 3, tussen Muiderpoort en Flevopark, wordt overgenomen door lijn 7. Al deze lijnen gaan in een hogere frequentie rijden. “Een interessant voorstel”, denkt Marinus de Jong, voorzitter van Rover-Amsterdam.
Verbeteringen
Rover-Amsterdam is positief over meerdere voorstellen van de GVB. Zo worden tramlijnen uit Amstelveen en Uithoorn doorgetrokken voorbij station Amsterdam-Zuid, wordt de volledige route van buslijn 41 hersteld en krijgt Amsterdam Noord betere verbindingen. Daarnaast wordt voorgesteld om de wijk Cruquius beter te ontsluiten en lijn 49 door te trekken van Weesp naar IJburg en ook ‘s avonds en in het weekend te laten rijden. Een belangrijke verbetering is ook de verlenging van lijn 25, waardoor de slechte overstap bij Strawinskylaan vervalt. Vanuit Amsterdam Oost ontstaat een rechtstreekse tramverbinding met station Zuid, een steeds belangrijker vervoersknooppunt.
Kritiekpunten
Rover-Amsterdam is wel ongelukkig bij de geplande lagere frequenties op buslijnen in de avonduren en weekenden. "GVB moet werk maken van het winnen van reizigers, lagere frequenties ontmoedigen het OV-gebruik juist", zegt Marinus de Jong. Rover-Amsterdam dringt erop aan deze plannen te heroverwegen, zeker in de vroege avond en op zaterdagen. Daarnaast mist Rover plannen voor het opschalen van frequenties op drukke tram- en buslijnen. Tijdens de coronacrisis en door personeelstekorten zijn frequenties eerder verlaagd, maar de groeiende reizigersaantallen vragen nu om uitbreiding.
Nog meer wensen
Rover-Amsterdam pleit bovendien voor een toekomstbestendig nachtnet voor Amsterdam. “In vergelijking met andere steden, vooral in Duitsland, schiet Amsterdam tekort op dit punt”, vindt De Jong. Rover stelt voor om minstens een basisbediening met dagelijkse nachtbussen in te voeren en de laatste ritten van drukke tramlijnen te verlengen. Verder ziet Rover graag dat tram 25 wordt doorgetrokken naar het Leidseplein (omdat lijn 25 de vroegere R-Netbuslijn vervangt) en verder via de Leidsestraat naar Centraal Station, terwijl lijn 24 deels het traject van lijn 5 kan overnemen. Lijn 5 kan dan de voorgestelde route naar Amsterdam-oost rijden. Een betere bediening van station Zuid vanuit de oudere stadsdelen is een pluspunt. Ook blijft Rover-Amsterdam pleiten voor het herstellen van een tramlijn door de Ferdinand Bolstraat en Vijzelstraat.
RAR-advies
De Reizigers Advies Raad, waar Rover-Amsterdam deel van uitmaakt, heeft de plannen van GVB bestudeerd en een uitgebreid advies uitgebracht. Deze is hier te downloaden.
Het vervoerplan is nog een concept. Gemeenten zullen nog reageren. De Vervoerregio moet het uiteindelijk vaststellen. Dat gebeurt later dan normaal, waardoor het vervoerplan pas in maart 2026 in zal gaan.