Rover vraagt aandacht voor bereikbaarheid ziekenhuizen
Rover heeft dinsdag aandacht gevraagd voor de slechte bereikbaarheid van ziekenhuizen. Met de overhandiging van het onderzoek dat Rover hiernaar deed, werd de kwestie bij de sector en de politiek op de agenda gezet.
Rover bezocht 24 ziekenhuizen verdeeld over het land. Gekeken werd naar bereikbaarheid, looproutes en informatievoorziening. De conlusie was duidelijk: ziekenhuizen zijn vooral gebouwd op bereikbaarheid met de auto. Looproutes naar de bushalte zijn niet altijd aangegeven en toegankelijk voor slechtzienden. De vertrektijden van de bus sluiten vaak slecht aan op bezoekuren. Veel ziekenhuizen worden gebouwd aan de rand van de stad maar dit komt de bereikbaarheid per OV niet ten goede. Rover adviseert dan om meer naar binnenstedelijke lokaties te kijken.
Dinsdag overhandigde Rover-directeur Freek Bos de resultaten aan een politieke vertegenwoordiging. Aanwezig waren Kamerleden, bestuurders en de Nederlandse vereniging van spoedeisende hulpartsen (NVSHA). Het rapport werd dankbaar in ontvangst genomen. Diverse Kamerleden hebben beloofd er kennis van te nemen en het onderwerp de nodige aandacht te gaan schenken.
Eén van de personen die het rapport in ontvangst nam is de heer Bengevoord, burgemeester van Winterswijk en voorzitter van de gemeenten met een streekziekenhuis. "Het rapport van Rover geeft een belangrijk signaal. Niet iedereen heeft een auto en de bereikbaarheid per OV van zorg is nog lang niet overal goed geregeld", reageerde hij.
"Met dit onderzoek hebben we in ieder geval een duidelijk knelpunt op de agenda gezet. Het openbaar vervoer is een basisbehoefte, net als het ziekenhuis. Het is van vitaal belang dat de bereikbaarheid van ziekenhuizen wordt verbeterd en dat ook reizigers met een beperking hier zonder problemen heen kunnen reizen", stelt Rover-directeur Freek Bos.